Hogyan lehet gyógyulni a segítő beszélgetés által?

Ezen bejegyzésünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik már gondolkoznak azon, hogy mentálhigiénés szakemberhez forduljanak, de nem tudják, hogyan történik egy segítő beszélgetés, és emiatt bizonytalanok.

Minden kapcsolat alapja a biztonság és az elfogadás. Enélkül sosem tudnánk hitelesen kapcsolódni egymáshoz. A segítő beszélgetésben a segítő ilyenkor a biztonságos közeget teremti meg a kliense számára. Ez azt jelenti, hogy ebben a kapcsolatban a kliens őszinte lehet, és azokkal az „eszközökkel”, megoldási stratégiákkal lehet jelen, amelyekkel addig élt. A segítő viszont nem fog erőltetni semmit, és nem is vár el semmit. A gyógyulás pedig ezáltal indulhat be. De mitől jó a segítő beszélgetés?

Jelenlét

Akár az online térben vagyunk, akár személyesen történik a találkozás, a segítő szakember testben és lélekben is jelen van a kliensével való kapcsolatban. Ez azért fontos, mert a segítő a klienssel való kapcsolatért felelős, és segíteni és támogatni úgy tud, ha ott áll a segített személy mellett.

Beleérző megértés

Amikor a szakember empátiával fordul a kliens felé, akkor az nem azt jelenti, hogy elkezdi sajnálni és bátorító szavakat mond. A beleérző megértés azt jelenti, hogy visszatükrözi azokat az érzéseket, amelyeket a kliens nem tud kimondani egy adott helyzetben, mert ő maga sem látja át azokat. Ugyanakkor a szakembernek megvan a lehetősége, hogy „bele érezzen” abba a helyzetbe, amiben a kliens van, és onnan tükrözze vissza az érzéseit és gondolatait.

Őszinte visszajelzések

Mentálhigiénés szakemberrel beszélgetni olyan, mintha egy tükörbe néznénk. Láthatjuk a fájdalmainkat, elakadásainkat. Ezeket azonban a tükör nem torzan mutatja, hanem tényszerűen. Ezért nem kell tartania a kliensnek az ítélkezéstől és a kioktatástól.

Azt gondoljuk, hogy segítőhöz fordulni egy olyan dolog, amelyet az ember nem szívesen választ. Ugyanakkor felszabadító is lehet, hiszen mutathat egy kiutat a fájdalmaival bíró ember számára. A kiút pedig ott van bennünk, és kellenek olyan személyek, akik objektíven látnak, és „lehámozzák” a bennünk rejlő megoldásokról a sok rárakódott ítéletet, előítéletet, elérvénytelenítést, bántást.

Kérdésed van a szolgáltatásainkkal kapcsolatban? Keress bennünket bizalommal!

LEGFRISSEBB BLOG BEJEGYZÉSEINK

Ezekket olvasta már?